Bookmark and Share

Om studiesenteret

Nedenfor følger svar på en del spørsmål som foreningen fra tid til annen får i samband med Centro studi Italo-Norvegese a Tolfa. Klikk på et spørsmål for å hoppe til svaret.

(I tilegg til denne siden, finnes det en egen side spesielt for medlemmer som gir svar på en del spørsmål omkring rombestilling og bruken av senteret.)

Hva er «Centro studi Italo-Norvegese a Tolfa»?

Skilt ved porten til senteret

Det norsk-italienske studiesenteret i Tolfa (Centro studi Italo-Norvegese a Tolfa) ble opprettet i 1995 som en ideell medlemsstyrt forening.

Foreningen virker blant annet for å fremme norsk og italiensk kulturutveksling, studier av italiensk kultur og tradisjon, og vitenskapelig forskning.

Foreningens hovedaktivitet er å eie og drive studiesenteret i den lille byen Tolfa.

Foreningen støtter også kunstnerisk og annen virksomhet som bidrar til å øke den kulturelle kontaktflaten mellom Norge og Italia.

For mer informasjon, se foreningens vedtekter.

Hvor ligger senteret?

Adressen til senteret er Viale d'Italia 98, Tolfa. Tolfa er en landsby i den nordlige delen av Lazio, ca. 70 km nordvest for Roma, 475 moh. i Tolfafjellene (Monti della Tolfa).

Tolfa kommune er en av de største i Italia etter areal, men den har bare ca. 5000 innbyggere. Mesteparten av landområdet er utmark som strekker seg fra Tolfa landsby og nesten helt ned til kysten.

Kart

Kart-koordinater for senteret er N42°9'1", E11°56'4" (alternativt 42.150278° latitude, 11.934444° longitude). Her er en lenke til senteret i Google Maps. (Ikke la deg forvirre av at Google Maps tror nærmeste gateadresse er 25 i stedet for 98.) Google Maps kan også deg gi kjøreanvisninger fra Fiumicino, etc..

Min anbefalte rute til Tolfa med bil fra Roma er å følge A12 ut av Roma i retning Civita­vecchia. Ta av motorveien ved avkjøringen ved Santa Severa. For de som foretrekker kollektiv transport finnes følgende alternativer: 1) Tog fra Roma Termini til Saxa Rubra nord i Roma, buss derfra til Tolfa via Bracciano. 2) Buss fra Lepanto i Roma over Via Aurelia til Civitavecchia, buss videre derfra til Tolfa. 3) Tog fra Fiumicino til Civitavecchia, buss videre derfra til Tolfa.

Når man nærmer seg Tolfa er det første man får øye på en karakteristisk klippe (La Rocca). På toppen kneiser ruinene av en gammel bygdeborg. Klippen og borgen befinner seg litt til høyre for midten på bildet på toppen av denne websiden.

Vel framme i Tolfa er det greiest å ta utgangspunkt i det nye torget (Piazza Vittorio Veneto) foran rådhuset. Følg veien mot Allumiere, til venstre opp bakken fra torget. Adressen til senteret er Viale d'Italia 98 – som ligger på høyre side halvveis oppe i bakken.

Hva består senteret av?

Senteret består av en villa på 2 etasjer, samt et tilbygg med to saler og et tårn. Salene benyttes til seminarer, utstillinger, m.m. I villaen finnes åtte relativt store overnat­tings­rom, to kjøkken, tre WC/bad, en romslig hall, bibliotek og en stue med utgang mot hagen. Tårnet inneholder ytterligere fire overnattingsrom, samt WC/bad, kjøkken og kontor, jf. plantegning under.

Kart

Hovedbygningen til studiesenteret ble sannsynligvis oppført ca. 1911 (under oppus­sing av badet i første etasje ble funnet en avis fra 1911 murt inn i veggen).

Villaen i 2004.
Villaen nyoppusset i 2004. Foto: Gisle Hannemyr

Villaen er i nyklas­sisk stil og ble opp­rin­nelig bygget for en romersk skotøyfabrikant som brukte den som sommersted. I 1936 overtok en katolsk nonneorden eien­dom­men. De bygget et kirkebygg med tårn bak villaen og benyttet eiendommen som kloster, kloster­kirke, og delvis også som barnehage og skole inntil 1995, da foreningen overtok hele eiendommen.

Etter overtagelsen har foreningen foretatt betydelige oppgraderinger av eiendommen, og foreningen gjennomførte et større oppussingsprosjekt 2000-2003, der blant annet fasaden ble totalrenovert. Bildet til høyre viser bygningen etter oppussingen.

Videre er det installert gassovner som gjør at bygningen også kan benyttes i den kalde årstid. Det er installert bredbånd på alle rom. Enkelte av rommene er blitt utstyrt med eget toalett og bad. Etter at kirken ble avviglset i 2009 er den ominnredet for å kunne brukes til ulike kulturaktiviteter av foreningens medlemmer og landsbyens innbyggere. Det er blant annet benyttet til galleri og til konsertlokale.

Under opphold på senteret kan medlemmene både arbeide på sine respektive arbeids- og soverom, og delta i aktiviteter sammen med andre medlemmer i fellesarealene. De to store kjøkkenene i første etasje i villaen er tilrettelagt slike at flere kan lage mat samtidig, og man spiser gjerne felles middag.

Er det mulig for ikke-medlemmer å bo på senteret?

Foreningens medlemmer har anledning til å la familie og venner bo på senteret som sine gjester. Reservasjon av plass må i så fall gjøres av det medlem som «sponser» oppholdet. Dette medlemmet må samtidig sørge for utlån av nøkler til sine gjester, og er ansvarlig for at oppholdet blir betalt, og eventuell kompensasjon til staben i Tolfa for manglende vask og opprydding ved avreise.

I visse perioder kan dessuten deler av senteret leies ut til utenforstående til seminarer o.l., forutsatt at et medlem er med som kursdeltaker eller kursleder.

Henvendelser om slik bruk rettes til styret ved styrets leder, Ole Tolstad.
Epost: ole@tolstad.com
Telefon (kveld): 73532335

Hvem kan bli medlem av foreningen?

Alle som støtter opp om foreningens formål kan bli medlem. Antallet medlemmer i foreningen er imidlertid begrenset. Når et medlemskap blir ledig og det er flere søkere, skal dette tilbys den av søkerne som styret mener best kan oppfylle foreningens formål.

Hvordan blir jeg medlem?

Ved å sende en begrunnet søknad til foreningens ved styrets leder, Ole Tolstad.
Epost: ole@tolstad.com
Telefon (kveld): 73532335

Hva finnes i nærheten av Tolfa?

Størsteparten av Tolfa kommune består av en enorm allmenning (Univesità Agraria di Tolfa.), som brukes til felles beste av kommunens innbyggere. Allmenningen forvaltes av et organ som velges av innbyggerne. Hvis du er innbygger i landsbyen kan du delta på fasan- og villsvinjakt eller plukke trøfler og kastanjer på allmenningen.

Fordi det aldri har vært drevet intensivt jordbruk i Tolfa, er både flora og fauna meget variert. På markene og skogene omkring Tolfa finnes der nesten 40 orkidé­arter og flere andre sjeldne planter. NB: De sjeldne blomstene i Tolfa er fredet, så nyt dem der de står.

Utgravninger har vist at det minst har vært sammenhengende bosetning i Tolfa-området i 7000 år. En rekke arkeologiske plasser finnes i fjellene rundt Tolfa, og store etruskiske necropoli finnes blant annet i nærliggende Tarquinia og Cerveteri.

Tolfafjellene er av vulkansk opprinnelse og strekker seg fra Civitavecchia og til Braccianosjøen. Vulkanske gasser har avsatt store mengde svovel og alun. Vi vet at Tolfafjellene var en viktig mineralressurs for etruskernesom dominerte området fra ca. 800 f.Kr. og fram til romertiden.

Fra 1400-tallet startet moderne gruvedrift av alun i Tolfaområdet. Alun er et mineral som blant annet benyttes i tekstil-, papir-, og glassindustrien, og i garverier. Takket være gruvedriften blomstret byen opp, og 1400-tallet regnes gjerne som Tolfa «gullalder».

Gruvedriften har ikke den samme økonomiske betydning som tidligere, men det drives fortsatt gruvedrift i regionen. Årlig brytes det mellom 4 og 5 millioner kilogram alun, som eksporteres sjøveien fra Civitavecchia.

Fra Tolfa er det ca. 20 km ned til Santa Marinella kommune. Santa Marinella kan også by på et fuglereservat, arkeologiske utgravinger, og en mektig borg ved Santa Severa. Borgens stammer fra middelalderen, men man antar at den er bygget på ruinene av antikkens Pyrgi, som var en viktig havneby for blant annet etruskerene. Nord for borgen finner du flotte sandstrender og et yrende badeliv i den varme årstiden.

Nærmeste store by er Civitavecchia, som er havneby for Roma. Fra Civitavecchia går det ferjer til blant annet Frankrike, Corsica, Sardinia, Sicilia og Spania.

This page is from: http://tolfa.no/s/bakgrunn.php